Letní vedra

25.08.2015 22:05

Musím se přiznat, že "tento způsob léta", kdy teploty stoupaly do abnormálních hodnot, pro mne není úplně optimální. Velké teplo sice dokážu přežít, (zvlášť když většinu dne trávím na svém pracovišti), ale nejsem moc schopný při něm něco tvůrčího dělat. Kromě toho nejraději fotografuji tekoucí vodu, která v širokém okolí prakticky vyschla. Abych ale přidal na tyto fotostránky aspoň jednu letní drobnost, vybral jsem dva infračervené záběry od Berounky, které podle mého názoru dobře odpovídají atmosféře letošních nekonečných horkých dnů, kdy teploty na slunci přesahovaly padesátku a zbytky vody v řece nestačily ani zdaleka ochladit všechny ty, kteří by to potřebovali, ať už šlo o lidi, psy, ptáky nebo ryby.

 

Je na fotografii ještě vůbec voda? Anebo se voda v řece působením letních veder proměnila v líně tekoucí lávu sálající svým vlastním horkem slunci v ústrety? Foceno u Berounky kousek od dobřichovické lávky na místě, kde mimořádné sucho obnažilo část říčního dna a vodu tak bylo možné fotit z nezvyklého úhlu, který za normálních podmínek mohou použít jen rybáři a vodáci.

 

Berounka přímo proti slunci, které i večer ještě bylo pořádně při síle. I druhá infračervená fotografie byla exponovaná z téměř stejného místa jako ta první, ale v době, kdy byl úplně nejmenší průtok vody a tvář řeky je trochu jinak pootočena. Jak je možné, že tak čerstvé magma se objevilo právě v pradávné krajině kolem Berounky, která je zcela bez sopek?

A co vy? Máte nějaké vlastní fotografie, ze kterých citelně sálá vedro letošního léta? Můžete mi dát vědět například přímo v sekci Otázky a vzkazy.

—————

Zpět